NavMenu

Novi tender za prodaju Galenike do 1. septembra - Država nudi većinski paket akcija

Izvor: RTS Petak, 21.07.2017. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Državni udeo u Galenici će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90% akcija, potvrđeno je RTS-u u resornom ministarstvu. Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija Galenike.

Stručnjaci procenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od prethodnih ponuda strateškog partnerstva.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25% državnih akcija Galenike u februaru se završio neuspehom. O tome šta se nudi novim tenderom, nadležno ministarstvo obavestilo je sindikate.

Zoran Pantelić iz sindikata Nezavisnost prenosi da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

- Sada se pripremaju tenderski uslovi i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru - navodi Pantelić obaveštenje Ministarstva.

Sudbina Galenike već dugo se vrti u krugu tri cifre. Sudovi odlučuju o 120 mil EUR nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. Sa druge, strane ta kompanija 110 mil EUR duguje državnim preduzećima, a više od 70 mil EUR bankama.

Ministarstvo privrede dogovorilo se o modelu za rešenje problema.

- Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 mil EUR otkupi jednokratnom isplatom od 25 mil EUR. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, Srbijagasa i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90% ukupnog kapitala Galenike - saopštava Ministarstvo.

Da Galenika ima veće šanse da nađe kupca, nego što je to bio slučaj sa traženjem strateškog partnera, deo stručne javnosti nema dilemu.

Ekonomista Danilo Šuković smara da je nova odluka Vlade da se proda većinski paket akcija Galenike celishodnija nego ona prethodna.

- Kada vlasnik ima većinski paket onda on odlučuje o svom kapitalu, on je više zainteresovan za efikasnost kompanije koju kupuje i time se osigurava uspešnost poslovanja preduzeća u budućnosti - objašnjava Šuković.

Sa blagim plusom u poslovanju tokom prošle godine, 1.400 radnika Galenike čeka novog vlasnika.

O tome koje kriterijume on treba da ispuni, nadležno ministarstvo još odlučuje. Zasada je izvesno da mora da nastavi proizvodnju, investira i zadrži optimalan broj zaposlenih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.